Poreska uprava RS-a: Obveznici duguju 240 miliona KM

Bez autora
Jan 15 2012

Na osnovu odluka Vlade, Poreska uprava Republike Srpske sklopila je 212 ugovora o reprogramima, a ukupan iznos duga premašuje 240 miliona maraka. Ubjedljivo prva na listi dužnika je Rafinerija nafte Brod koja ima ugovor o reprogramu čak 126 miliona maraka, dok Rafinerija ulja ima reprogram na 566 hiljada KM. Ruski vlasnici nekadašnje naftne industrije RS-a još nisu počeli otplaćivati dug, jer imaju grejs period do polovine 2014. godine. Trećoj ruskoj firmi banjalučkom Nestro petrolu reprogramirano je 10,5 miliona KM, s tim da im je grejs period istekao 1. jula 2011. godine, ali još nisu platili nijedne rate. Na spisku svih reprograma, koje objavio banjalučki portal Capital, vidljivo je da je s pojedinim firmama sklopljeno više sporazuma, a nekoliko preduzeća ne poštuje sklopljeni ugovor. Velik broj reprograma se uredno vraća, sa onima koji to ne čine raskida se ugovor i aktivira se hipoteka ili bankarska garancija, u zavisnosti šta je obezbjeđenje.

Poreska uprava RS-a: Obveznici duguju 240 miliona KMNa osnovu odluka Vlade, Poreska uprava Republike Srpske sklopila je 212 ugovora o reprogramima, a ukupan iznos duga premašuje 240 miliona maraka.

Ubjedljivo prva na listi dužnika je Rafinerija nafte Brod koja ima ugovor o reprogramu čak 126 miliona maraka, dok Rafinerija ulja ima reprogram na 566 hiljada KM. Ruski vlasnici nekadašnje naftne industrije RS-a još nisu počeli otplaćivati dug, jer imaju grejs period do polovine 2014. godine. Trećoj ruskoj firmi banjalučkom Nestro petrolu reprogramirano je 10,5 miliona KM, s tim da im je grejs period istekao 1. jula 2011. godine, ali još nisu platili nijedne rate.

Na spisku svih reprograma, koje objavio banjalučki portal Capital, vidljivo je da je s pojedinim firmama sklopljeno više sporazuma, a nekoliko preduzeća ne poštuje sklopljeni ugovor.

"Velik broj reprograma se uredno vraća, oni koji to ne čine raskidamo ugovor i aktiviramo hipoteku ili bankarsku garanciju, u zavisnosti šta je obezbjeđenje", kaže direktorica Poreske uprave RS-a Zora Vidović.

Banjalučka Elektrokrajina ima ugovor na čak 15,7 miliona maraka, a dosad je otplatila trećinu duga.

Swisslaion IAT Trebinje mora da otplati po reprogramu još osam miliona KM, a Fabrika glinice Birač devet miliona maraka.

Balkal Banjaluka ima reprogram na dva miliona, ali ne poštuje ugovor. Prema spisku to ne čini ni Alumina Kneževo, niti Robna kuća Boska.

Prema Ugovoru sa Poreskom upravom, grejs period Robne kuće Boska je istekao polovinom 2010. godine, međutim do danas nije platila ni feninga od 4,4 miliona KM. Univerzitet u Banjoj Luci duguje 418.000 KM, a zanimljivo, ugovor o reprogramu sa Univerzitetom je potpisan posljednjeg dana 2011. godine.

Željeznice RS-a imaju jedan reprogram od oko miliona maraka, a fudbalski klub Borac na 2,7 miliona KM.

Celeks Banja Luka ima tri ugovora još iz 2004. godine, ali redovno obaveze izmiruje.

Najveći broj sporazuma o reprogramu sklopljen je u Poreskom centru Banja Luka i to 65, slijedi Istočno Sarajevo sa 32, Prijedor i Doboj sa po 29 sporazuma, Bijeljina 24, Zvornik 17 i Trebinje sa 16 sklopljenih reprograma.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik